Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

νιασίνη ή νικοτιναμίδιο ή βιταμίνη B3

         
niacin or nicotinamide or vitamin B3

         

Ερμηνεία:

Το νικοτινικό οξύ (επίσης γενικά γνωστό ως νιασίνη) και το νιασιναμίδιο (επίσης γνωστό ως νικοτιναμίδιο) είναι εξίσου αποτελεσματικά ως βιταμίνη, επειδή μπορούν να μετατραπούν, το ένα στο άλλο, εντός του οργανισμού. Ο γενικός όρος βιταμίνη Β(3) χρησιμοποιείται και για τα δύο. 

Η νιασιναμίδη είναι ένα συστατικό σημαντικών συνενζύμων που εμπλέκονται στη μεταφορά υδρογόνου. Εδώ, οι δύο κωδικοϋδρογενάσες, το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου αδενίνης (NAD) και το φωσφορικό δινουκλεοτίδιο αδενίνης νικοτιναμιδίου (NADP) είναι κεντρικής σημασίας. 

Η τοπική εφαρμογή της νιασιναμίδης έχει σταθεροποιητική επίδραση στη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, που φαίνεται  ως μείωση της διαδερμικής απώλειας νερού και βελτίωση της περιεκτικότητας σε υγρασία της κερατίνης στιβάδας του δέρματος.

 Η νιασιναμίδη οδηγεί σε αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης (π.χ. κερατίνη), έχει διεγερτική επίδραση στη σύνθεση κεραμιδίου, επιταχύνει τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων και αυξάνει τα επίπεδα ενδοκυτταρικού NADP. 

Στο δέρμα που γηράσκει ,  η τοπική εφαρμογή του  νιασιναμιδίου  βελτιώνει την επιφανειακή δομή, εξομαλύνει τις ρυτίδες και αναστέλλει τη φωτοκαρκινογένεση. 

Είναι δυνατόν να επιδειχθούν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στην ερεθισμό που προκαλείται από την ακμή, τη ροδόχρου ακμή και τη μουστάρδα αζώτου. 

Λόγω των επαληθεύσιμων ευεργετικών του αποτελεσμάτων, η νιασιναμίδη θα ήταν ένα κατάλληλο συστατικό στα καλλυντικά προϊόντα για χρήση σε διαταραχές της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού, για τη γήρανση του δέρματος, για τη βελτίωση των χρωστικών διαταραχών και για χρήση σε δέρμα επιρρεπές στην ακμή.Λαμβάνοντας καθημερινά 25mg νιασίνης (12,5mg δύο φορές την ημέρα) είναι απίθανο να προκληθεί  ερυθρότητα του προσώπου σε οποιοδήποτε άτομο.

Η συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης Β3 (νιασίνη), που είναι  πρόδρομος του NAD, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ελλείψεις NAD παρατηρούνται σε όλους σχεδόν τους καρκινοπαθείς, πιθανότατα λόγω του συστατικού που αποστραγγίζει την ενέργεια όσων  πάσχουν από υπερπολλαπλασιαστικά κύτταρα. Τα χημειοθεραπευτικά προκαλούν συνήθως πρόσθετες ανεπάρκειες NAD. Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες και σκέψεις για τη στόχευση των βιοσυνθετικών οδών NAD ως νέας κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προσέγγισης για την ανάπτυξη χημειοθεραπευτικών, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ή εξαιρετικά, όπου οι τοξικότητες που περιορίζουν τη δόση μοιάζουν με αυτές της θανατηφόρας νόσου λόγω ανεπάρκειας NAD, της πελλάγρας.

Πολλές δεκαετίες έρευνας που επικεντρώθηκαν στη χρήση πρόδρομων ουσιών NAD για την ευνοϊκή αλλαγή της επιγενετικής μέσω των οδών PARP1 και τώρα της sirtuin υποδεικνύουν ότι οι υπερφυσιολογικές δόσεις νιασίνης θα διατηρήσουν την ακεραιότητα του γονιδιώματος, θα αποτρέψουν τη μετάλλαξη και θα βοηθήσουν στην πρόληψη της επιβίωσης και του πολλαπλασιασμού των μετασχηματισμένων καρκινικών κυττάρων. Με λίγα λόγια, η νιασίνη μπορεί να προλαμβάνει τον καρκίνο και τις μεταστάσεις.

Η έρευνα για το NAD είναι και πολύπλοκη και πιθανότατα ιδιαίτερα ικανοποιητική, και έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε σχετικά με το ποιοι πρόδρομοι NAD είναι οι καλύτεροι για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Ωστόσο, οι μελέτες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμπλήρωση προδρόμου NAD υψηλής δόσης. Αυτό σημαίνει ότι παίρνετε νιασίνη, ξεκινώντας με χαμηλές δόσεις, 100-200 mg νιασίνης, για να εξοικειωθείτε με το ερύθημα του προσώπου που μπορεί να προκαλέσει, αυξάνοντας τη δόση  έως και 500 mg τρεις φορές την ημέρα (συνολικά 1.500 mg). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο, ωστόσο, η νιασιναμίδη μπορεί να είναι η προτιμώμενη μορφή, καθώς δεν εξαρτάται από τη γλουταμίνη για τη σύνθεση του NAD και ο περιορισμός της γλουταμίνης είναι χρήσιμος στη θεραπεία του καρκίνου

Περιληπτικά: Η έλλειψη  NAD σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μεταλλαξογένεσης με καρκίνο, και αυτό είναι πιθανό να αποφευχθεί καλύτερα με τη χρήση καθημερινής νιασίνης, π.χ. ξεκινώντας με 3×100-200 mg/ημέρα για να εξοικειωθεί ο ασθενής με το ερύθημα του προσώπου  και στη συνέχεια να αξηθεί η δόση  μέχρι 3×500-1.000 mg/d.



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

Final report of the safety assessment of niacinamide and niacin.Cosmetic Ingredient Review Expert Panel.Int J Toxicol. 2005;24 Suppl 5:1-31. 

The effect of 2% niacinamide on facial sebum production.Draelos ZD, Matsubara A, Smiles K.J Cosmet Laser Ther. 2006 Jun;8(2):96-101. 

Topical niacinamide does not stimulate hair growth based on the existing body of evidence.Oblong JE, Peplow AW, Hartman SM, Davis MG.Int J Cosmet Sci. 2020 Apr;42(2):217-219. 

W. Todd Penberthy, PhD, Andrew W. Saul, and Robert G. Smith, PhD.Niacin and Cancer – How Vitamin B3 Protects and Even Helps Repair Your DNA. Orthomolecular Medicine News Service. TOWNSEND LETTER. The Examiner of Alternative Medicine Monday, August 29, 2022



Συνώνυμα:
νικοτινικό οξύ





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Συμπληρωματική ιατρική: